“Ik kan aan het werk nadat ik ruimte heb gegeven aan allerlei stemmen. Stemmen die zeggen: Het stelt niets voor wat je doet. Dit is al honderd keer geschreven. Dit is lelijk. Je kunt het niet.”

Mariken Heitman, winnaar Libris Literatuurprijs

Perfectionisme en Controle Reading

Voor de snelle lezer, in het kort:

Wij allemaal hebben last van stemmetjes in onszelf die ons proberen onderuit te halen. Dingen goed willen doen en de controle willen hebben over een situatie, zijn op zichzelf geen negatieve dingen. Maar overdreven perfectionisme en overmatige controle kunnen heel vervelend zijn. Voor jouzelf en voor jouw omgeving.

Een Perfectionisme en Controle Reading kan jou helpen om een betere balans te vinden tussen jouw innerlijke controlerende en perfectionistische stemmetjes en jouw innerlijke spontaniteit en creativiteit.

Interne saboteurs zijn een soort subpersoonlijkheden die we in ons hebben. Ze bedoelen het vaak goed, maar ze nemen hun taak in veel gevallen té serieus. In relatie tot de thema’s perfectionisme en controle kan ik voor jou readen:

  • jouw innerlijke controleur-perfectionist

  • jouw innerlijke pleaser

  • jouw innerlijke criticus

  • jouw innerlijke kind

  • een andere subpersoonlijkheid van jou

Als jij jouw eigen saboteurs of subpersoonlijkheden beter begrijpt, en waar ze vandaan komen, dan kan dat jou helpen om vrede met hen te sluiten. Daarna kun je ze, liefdevol maar beslist, meer op afstand gaan zetten.

Praktische informatie

1 uur + 15 minuten
€ 85,-
Online
Direct boeken

Een worsteling tussen stemmetjes

Het citaat bovenaan deze pagina geeft de worsteling van een schrijfster goed weer. Dit overkomt niet alleen schrijvers. Wij allemaal hebben last van dit soort stemmetjes in onszelf die ons proberen onderuit te halen. Het mooie van deze uitspraak vind ik dat deze schrijfster er ook mee aanduidt hoe ze met die stemmen lijkt om te gaan. Eerst even naar deze stemmetjes luisteren om te horen wat ze te zeggen hebben. En daarna ingrijpen: “Okee, ben je nu uitgepraat? Dankjewel voor je bijdrage, ik zal er heus op letten, maar nu moet je toch echt je snufferd houden, want ik wil aan de slag.”

We hebben allemaal last van stemmetjes in onszelf die ons proberen onderuit te halen

Dingen goed willen doen en de controle willen krijgen en houden over een situatie, zijn op zichzelf geen negatieve dingen. Ik ga toch echt liever naar een perfectionistische tandarts dan naar een slordevos. Echter, “te” is nooit goed, zei mijn oma altijd. Overdreven perfectionisme en overmatige controle kunnen heel vervelend zijn, zowel voor jou als voor jouw omgeving.

Overdreven perfectionisme en overmatige controle kunnen heel vervelend zijn: voor jouzelf én voor jouw omgeving

Controle in Nederland

Een verzekering kan je een veilig gevoel geven, maar als je werkelijk álles verzekert, terwijl risico’s toch ook bij het leven horen en er trouwens allerlei uitsluitingen in de polissen staan, ga je misschien te ver. In geen enkel ander land kun je voor zoveel kleine dingen een aparte verzekering afsluiten als in Nederland.

Verder hebben we in Nederland de neiging om eerder te veel dan te weinig controle in te bouwen in organisaties en in beleid. En dan geen echte inspectie van hoe het er in de praktijk echt aan toegaat, maar een controle die voornamelijk kijkt of alle formulieren correct zijn ingevuld. Helaas vormen al die (schijn)controle en regelzucht allerminst een garantie voor goede resultaten. De toeslagenouders en de slachtoffers van de aardbevingen door de gaswinning in Groningen kunnen daar over meepraten. Ook in de zorg veroorzaken surrealistische controle en hopeloze ingewikkeldheid veel punthoofden.

Toch liever een perfectionistische tandarts dan een slordevos…

In de Nederlandse gezondheidszorg zorgen surrealistische controle en hopeloze ingewikkeldheden voor veel punthoofden

Stroomschema Beschermd Wonen met PGB in Zeeland (bron: https://lokaleregelgeving.overheid.nl)

 

 

Extreme vormen van perfectionisme en innerlijke controle

Innerlijke controle en overmatig perfectionistisch handelen door een persoon, kunnen extreme vormen aannemen. Mensen met een dwangneurose of obsessief-compulsieve stoornis lijden onder hun eigen dwangmatige regels. Tien keer terug naar binnen lopen om te kijken of het gas écht uit is, altijd precies op de voegen tussen de straattegels lopen (of juist alleen op de tegels zelf zonder de voegen te raken), veertig keer per dag je handen wassen, de hele dag door je voetstappen tellen…

– je begrijpt, dit is geen pretje.

Jack Nicholson vertolkt schitterend de gevolgen van zo’n obsessief-compulsieve stoornis in ‘As Good as It Gets’. Als hij spontaan dolverliefd af wil rennen op zijn dame – die zo met haar eigen eigenaardigheden zit; ook prachtig gespeeld door Helen Hunt – , wordt hij plotsklaps weer gehinderd door zijn dwangneurose…

Het is hem absoluut niet toegestaan om met zijn schoenen de voegen tussen de tegels te raken!

Je zou kunnen zeggen dat de interne controleur-perfectionist in zijn hoofd botst met zijn homo spontanicus: zijn spontane innerlijke Zelf.

Een of andere innerlijke controleur-perfectionist – soms heel dominant/irritant aanwezig, op andere dagen veel milder/vriendelijker – dragen wij allemaal met ons mee, maar we beschikken net zo goed over ons spontane innerlijke Zelf, dat vaak samenvalt met ons innerlijke kind.

Een Perfectionisme en Controle Reading kan helpen om een betere balans te bereiken tussen jouw innerlijke controlerende en perfectionistische stemmetjes aan de ene kant, en jouw innerlijke spontaniteit en creativiteit aan de andere kant.

Een Perfectionisme en Controle Reading kan jou helpen om een betere balans te vinden tussen aan de ene kant jouw innerlijke controlerende en perfectionistische stemmetjes, en aan de andere kant jouw innerlijke spontaniteit en creativiteit

Boek direct jouw Perfectionisme en Controle Reading!
Open de agenda

Interne saboteurs belemmeren jouw creatieve flow

Zo kan ik tijdens deze Online Reading bijvoorbeeld speciaal inzoomen op jouw interne saboteurs. Interne saboteurs zijn een soort subpersoonlijkheden die we als mens in ons hebben. Zij kunnen flink in de weg staan om in een creatieve flow te blijven. De één heeft meer last van een bepaalde subpersoonlijkheid dan de ander. Interne saboteurs bedoelen het vaak goed, maar ze slaan in veel gevallen door.

Interne saboteurs zijn een soort subpersoonlijkheden die we als mens in ons hebben.
Ze bedoelen het vaak goed, maar ze nemen hun taak in veel gevallen té serieus

Allemaal te readen: jouw controleur-perfectionist, jouw pleaser, jouw criticus, jouw innerlijke kind

Ik kan jouw controleur-perfectionist voor je readen, maar ook jouw innerlijke pleaser en jouw interne criticus. Misschien is jouw neiging tot controle en perfectionisme wel het gevolg van je verlangen om het graag iedereen naar de zin te maken (te “pleasen”).

Of er zit oude familie-energie bij je in de weg (om hier een beeld van te krijgen, kun je kijken bij Familie Reading). Het kan zelfs zo zijn dat er een afspraak uit een (vermoedelijk) vorig leven is die jou in je vrijheid en je geluk belemmert.

Ook kan ik jouw innerlijke kind readen, dat vast veel leuke ideeën heeft over hoe je jouw spontane en creatieve flow kunt terugvinden.

En misschien komen we nog wel een andere subpersoonlijkheid van jou tegen. Als je jouw saboteurs of subpersoonlijkheden beter begrijpt, dan kan dat jou helpen om vrede met hen te sluiten en om hen, liefdevol maar beslist, meer op afstand te gaan zetten.

“Als jij jouw eigen saboteurs of subpersoonlijkheden beter begrijpt, dan kan dat jou helpen om vrede met hen te sluiten. Daarna kun je ze, liefdevol maar beslist, meer op afstand gaan zetten.”

Welke Online Readings zijn aan een Perfectionisme en Controle Reading verwant?

Een Perfectionisme en Controle Reading heeft met name raakvlakken met een Creativiteit Reading en met een Medicijnwiel en Akasha Reading, omdat elk van deze drie (Online) Readings inzoomt op jouw subpersoonlijkheden. Hoe kies je uit deze drie Readings nu de juiste Reading? Volg vooral jouw intuïtie!! 😉 In de door jou gekozen Online Reading komen we vast en zeker tot de kern.

Een Perfectionisme en Controle Reading heeft vooral raakvlakken met een Creativiteit Reading en met een Medicijnwiel en Akasha Reading, omdat al deze drie Readings inzoomen op jouw subpersoonlijkheden

Een Perfectionisme en Controle Reading heeft vooral raakvlakken met een Creativiteit Reading en met een Medicijnwiel en Akasha Reading, omdat al deze drie Readings inzoomen op jouw subpersoonlijkheden

(Dit laatste citaat hebben we abusievelijk nog een keer herhaald, om te kijken of de websitebouwer het merkt… 😉😉😉

Wat ik wel een lastig grapje vind, want de controleur-perfectionist in mij, die een perfecte website wil, protesteert hevig… ☹)

YouTube video

Fairground Attraction – Perfect

Boek hier jouw Perfectionisme en Controle Reading

Selecteer de datum en tijd van jouw Online Reading hieronder

Wil je liever een Reading in mijn praktijk boeken? Klik dan hier.