“Ik heb verschrikkelijke audities meegemaakt. Het gevoel dat je bevriest, dat je jezelf niet kunt uiten, dat is gênant. Dat je dat derde oog niet kunt loslaten. Dat je denkt: ik kan dit wel, maar het komt er niet uit, ik saboteer mezelf. Jullie zien mij niet. En nu denken jullie dat ik een slecht acteur ben.”
Creativiteit Reading
Voor de snelle lezer, in het kort:
Creativiteit is één van de allermooiste dingen die de mens in zich heeft. Als creativiteit stroomt, voelt dat heerlijk, maar als creativiteit vastloopt, dan voelt dat heel naar.
Die worsteling met creativiteit als je wat dan ook wilt maken, overkomt niet alleen kunstenaars, maar heel veel mensen. Teveel vastleggen en teveel moeten, kan de dood in de pot zijn voor een creatief proces. Dus hoe meer vrijheid, hoe meer creativiteit? Dat gaat toch ook niet altijd op. Creativiteit heeft namelijk ook een zeker kader nodig.
Tijdens een Creativiteit Reading kan ik voor jou onder andere readen:
-
jouw passie in relatie tot jouw inspiratie en jouw praktische creativiteit
-
het evenwicht tussen jouw vrijheid en jouw discipline en gestructureerdheid
-
jouw unieke manier om jouw originele creativiteit neer te zetten
-
jouw interne saboteurs: de pleaser, de controleur-perfectionist, de criticus
-
jouw innerlijke kind
-
belemmerende oordelen en overtuigingen op jouw creativiteit (van jouzelf, of van de buitenwereld)
Stromende creativiteit versus vastlopende creativiteit
Creativiteit is één van de allermooiste dingen die de mens tot zijn beschikking heeft. De oudste culturen die bekend zijn, maakten al kunstwerken en sinds de mens op aarde kwam, is er ook muziek. Als creativiteit stroomt, is het een heerlijk iets.
Maar als creativiteit vastloopt, voelt dat heel naar in je geest en in je lichaam. De interne strijd kan groot zijn in een kunstenaar. Het citaat hierboven is van een acteur die graag wil dat zijn creativiteit stroomt, voelt dat hij iets moois kan neerzetten, maar oploopt tegen zijn eigen blokkades. Tegen zijn eigen innerlijke saboteur. En daarbij last heeft van de verwachte of mogelijke oordelen van de buitenwereld.
Credits: Carmen Miranda cor 27″ by Luiz Fernando Reis MMF,
licensed under CC BY 2.0, adaptation based on photo of Carmen Miranda (Bettmann Archive)
Carmen Miranda, 1940
Als creativiteit stroomt, is het een heerlijk iets, maar als creativiteit vastloopt, voelt dat heel naar
Die worsteling met creativiteit overkomt niet alleen kunstenaars en artiesten, maar heel veel mensen. Een creatieve creatie hoeft namelijk geen kunstwerk voor het Louvre te zijn.
Alles wat met originaliteit wordt gecreëerd hier op aarde is een creatie: een tekst, een plan, een foto, een kinderverjaardag, een breiwerkje, een sorbet, een tekening, een spel, een cocktail, een armband, een voetbaldoelpunt, een verzameling, een siertuin, een 5 gangen menu… – wat dan ook!
Alles wat met originaliteit wordt gecreëerd is een creatie: een tekst, een plan, een foto, een kinderverjaardag, een breiwerkje, een sorbet, een tekening, een spel, een cocktail, een armband, een voetbaldoelpunt, een verzameling, een siertuin, een 5 gangen menu… – wat dan ook!
Dus in die zin zijn we allemaal (levens)kunstenaars bij wie de creativiteit de ene dag vloeit, en de andere dag niet.
Wij zijn allemaal levenskunstenaars…
Dat je oploopt tegen je eigen blokkades, je eigen innerlijke saboteurs en tegen de verwachte oordelen van de buitenwereld… Dat overkomt niet alleen kunstenaars, maar heel veel mensen
Belemmerende oordelen en overtuigingen van jezelf en van de buitenwereld remmen je creativiteit af.
Je had zo’n mooi idee, een schitterende ingeving, maar opeens stroomt het niet meer… Je voelt je geblokkeerd. Je zelfvertrouwen zakt weg. Je inspiratie is opgedroogd, of de uitvoering ervan lukt simpelweg niet. Schrijvers hebben er zelfs een term voor: het beruchte writer’s block.
De samenleving en haar platgetreden paden
We leven in een samenleving waarin de dingen (heel) anders doen niet erg wordt gewaardeerd. Afwijken van de gebaande paden wordt meestal maar lastig gevonden.
Graag denken mensen in hokjes en systemen, om het overzichtelijk te houden. Het is ingewikkeld om in de huidige samenleving een onderwijssysteem te organiseren dat voldoende ruimte geeft aan creativiteit en kunstzinnigheid en aan de uniekheid van mensen; vooral als de leerlingaantallen groot zijn, de onderwijsruimtes klein en de targets hard en meetbaar.
In de huidige samenleving is het ingewikkeld om een onderwijssysteem te organiseren dat meer ruimte geeft aan de creativiteit en kunstzinnigheid en aan de uniekheid van mensen
Veel genieën, tegendenkers en kunstenaars in de geschiedenis lukte het niet om hun school op een normale manier af te maken. Ze voelden zich niet thuis in een systeem waarin discipline, tucht en standaardisering de norm waren. In een format gegoten worden, kan haaks staan op creativiteit.
Hoe meer vrijheid, hoe meer creativiteit?
Hoe enorm belangrijk vrijheid ook is voor creatieve mensen, er is toch ook een bepaalde vorm van discipline nodig om kunst te kunnen maken. Veel schrijvers schrijven op vaste, onwrikbare, momenten in de dag: vaak ‘s nachts of ‘s ochtends als het lekker stil is. Over de discipline die een schrijver nodig heeft om niet te worden afgeleid en iets anders te gaan doen, schreef Kees van Kooten ooit: “Schrijven is blijven zitten tot het er staat.”
Copyright notice: photo by Branko Collin, the Creative Commons license applies; some modifications made on the image
Bij acteren is het niet veel anders. Volgens een vriendin van mij bestaat acteren uit: 1) OP TIJD KOMEN en 2) JE TEKST KENNEN.
Creativiteit heeft dus een zeker kader nodig om goed te kunnen stromen. Zonder structuur en discipline gaat het niet.
Creativiteit heeft een zeker kader nodig. Structuur en discipline helpen creativiteit om goed te kunnen stromen
Maar het is een wankel evenwicht: teveel vastleggen en teveel moeten, kan de dood in de pot zijn voor een artiest, kunstenaar of creatieveling. Er is ook vrijheid nodig om dingen uit te proberen.
Als je leest over de levens van grote kunstenaars, dan kom je vaak anekdotes tegen over hun originele manieren om inspiratie op te doen. Over de – soms erg geestverruimende – methodes die zij gebruikten om in de juiste flow te komen. En over hun vermogen tot improviseren en het vinden van creatieve, unieke oplossingen, net buiten de lijntjes.
In de toneel-, opera- en filmsector zijn hier veel mooie voorbeelden van. En in de muziek? Muzikant Henny Vrienten vertelde eens treffend dat hij en de andere leden van Doe Maar “achter in de tel hingen”. Terwijl musicologen hebben vastgesteld dat de liedjes van The Beatles vaak net niet in notenschrift passen.
De balans tussen vrijheid en discipline is een wankel evenwicht. Teveel vastleggen en teveel moeten, kan de dood in de pot zijn voor een kunstenaar of creatieveling
Tegelijkertijd zijn er voorbeelden te over hoe meedogenloos hard en gedisciplineerd kunstenaars en artiesten kunnen werken.
Veel grote zangers staan vroeg op en gaan voor dag en dauw de studio in. Veel acteurs stampen de toneelteksten in hun hoofd tijdens de afwas, staand in de metro of onder de douche.
Voor conservatoriumstudenten zijn dagen waarop zij zes tot tien uur per dag op hun muziekinstrument oefenen geen uitzondering.
Er zijn voorbeelden te over hoe meedogenloos hard en gedisciplineerd kunstenaars en artiesten kunnen werken
Dansers maken het al helemaal bont: veel dansers zijn gewend om altijd wel ergens pijn te hebben in hun lijf.
Veel dansers zijn het gewend om altijd wel ergens pijn te hebben…
In welke chakra’s is creativiteit te vinden?
Wellicht heb je al voorkennis en weet je dat chakra’s een soort energiecentra zijn die je lichaam verbinden met je aura (je persoonlijke ruimte). In een Creativiteit Reading kan dat verder worden uitgelegd en ik kan de creativiteit per chakra voor je readen.
Creativiteit kan in elk van de zeven chakra’s voorkomen, en daarnaast ook in de handen- en voetenchakra’s. Vaak speelt het 2e chakra een grote rol, omdat daar veel informatie te vinden is over passie, vuur, gedrevenheid, sensualiteit en de vormen van creativiteit die je niet met je hoofd kunt bedenken. Het 6e chakra is ook goed om apart te noemen, want daar kan ik veel informatie readen over jouw ideeënwereld, jouw manier van out-of-the-box denken, jouw inspiratie en jouw dromen en mijmeringen.
Een Creativiteit Reading en jouw gedrevenheid
Mag jij genieten van jouw gedrevenheid?
Drive, geestdrift, passie, gedrevenheid…. allemaal belangrijke woorden om jouw creativiteit te voelen en te leven.
In een Creativiteit Reading kan ik jouw passie readen in relatie tot jouw creatieve ideeënwereld (inspiratie) en jouw praktische creativiteit (dus hoe je deze inspiratie in de wereld zet). Daarnaast kan deze Online Reading gaan over het evenwicht tussen jouw vrijheid en jouw discipline en gestructureerdheid bij het (be)leven van jouw creativiteit. Tevens kan ik kijken naar jouw unieke manier om jouw originele creativiteit neer te zetten.
Verder kan ik jouw interne saboteurs readen in een Creativiteit Reading, zoals de pleaser, de controleur-perfectionist en de criticus. Wil je meer over interne saboteurs lezen, neem dan ook eens een kijkje bij de beschrijving van een Perfectionisme en Controle Reading.
Het readen van jouw innerlijke kind is meestal ook een aanrader als je meer in contact wilt komen met jouw (speelse) creativiteit.
Soms is het ook nog nodig om belemmerende oordelen en overtuigingen van jezelf en van de buitenwereld op jouw creativiteit schoon te maken door middel van een huiswerkopdracht of een Healing.
Tijdens een Creativiteit Reading kan ik voor jou onder andere readen:
- jouw passie in relatie tot jouw inspiratie en jouw praktische creativiteit
- het evenwicht tussen jouw vrijheid en jouw discipline en gestructureerdheid
- jouw unieke manier om jouw originele creativiteit neer te zetten
- jouw interne saboteurs: de pleaser, de controleur-perfectionist, de criticus
- jouw innerlijke kind
- belemmerende oordelen en overtuigingen op jouw creativiteit (van jouzelf, of van de buitenwereld)
Richard Cheese – Gangnam Style
Boek hier jouw Creativiteit Reading
Wil je liever een Reading in mijn praktijk boeken? Klik dan hier.